Erkan Güngör

Ak Gıda'da İnsan Kaynakları Direktörü

Erkan Bey merhabalar, sizi tanıyabilir miyiz? Akademik alt yapınız, sektör geçmişiniz, iş dışı aktiviteleriniz ve ilgi alanlarınız nelerdir?

Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun oldum, ardından aynı bölümde yüksek lisans eğitimimi tamamladım. 22 yılı aşkın süredir İnsan Kaynakları alanında çalışıyorum. 12 yıl Alarko’da çalıştıktan sonra, Coca-Cola İçecek’’in Uluslararası Operasyonlar bölümünde, Ortadoğu, Orta Asya ve Pakistan’dan (toplam 9 ülkeden) sorumlu İnsan Kaynakları Yöneticisi olarak görev yaptım. Ardından Yıldız Holding Gıda Grubunda İnsan Kaynakları Grup Direktörü olarak, Türkiye, Romanya, Mısır, S.Arabistan, Pakistan ve Kazakistan’daki 16 farklı şirketin insan kaynakları süreçlerine liderlik ettim. Halihazırda, Ak Gıda’da İnsan Kaynakları Grup Direktörü olarak çalışıyorum. İlgi alanlarımın başında, makro ekonomi, yetenek yönetimi, liderlik gelişimi ve kültürel farklılıkların yönetimi konuları geliyor. Kendimi, öğrenmeye ve yeniliklere açık biri olarak tarif ediyorum. Motor sporları ve dünya mutfağından lezzetler ile yakından ilgilenirim.

Üniversite yıllarında kariyer planlarınız ne yöndeydi? Bu planlara ulaşmak için ne yaptınız?

Aslında, sadece üniversite yıllarında değil, çocukluğumdan beri hep kendi işimi kurmak istemiştim. İçimdeki girişimci ruhu sebebiyle, birçok deneme yaptım. Örneğin, üniversite eğitimimi tamamlanır tamamlanmaz, okuldan yakın arkadaşlarımla bir bilişim şirketi kurma yönünde girişimimiz oldu. Ancak, yola birlikte çıktığımız arkadaşların askerlik, yüksek lisans vb. sebeplerle planları değişince, bilişim şirketi girişimimiz çok kısa sürdü. Ardından fındık ihracatı yapmak için birkaç denemem oldu; ancak istediğim gibi sonuçlanmayınca, profesyonel alanda kariyer yapmaya karar verdim.

 

Yüksek lisans yapmanız iş alanındaki fikirlerinizi ve seçimlerinizi ne kadar etkiledi?

Ben yine Endüstri Mühendisliğinde yüksek lisans yaptım. Bu program sayesinde, lisans eğitimi sırasında öğrendiklerimi derinleştirdim, analitik bakış açımı daha da geliştirdim, mühendislik ekonomisi, finansal kaldıraç ve enstrümanlar konusunda bilgiler edindim. Buralardan öğrenerek geliştirdiğim bakış açım, hem iş hayatımda, hem de özel yaşamımda oldukça işime yarıyor.

 

Kariyer hayatınızda sizi en çok zorlayan olay neydi, biraz bahsedebilir misiniz?

Askerlik görevim sonrası, Alarko Holding’de çalışmaya başladım. Ardından Alarko Holding’in en büyük şirketi, Taahhüt Grubunda uzun yıllar görev aldım. Burada yaklaşık 12 yıl çalıştıktan sonra, Coca-Cola İçecek’ten aldığım iş teklifini kabul etmek, benim için zor bir karar oldu. Çünkü, işyerimi seviyordum, beni geliştirdikleri, bana kritik görevler verdikleri için minnettardım ve çalışmaktan keyif aldığım insanlarla birlikteydim. Bu sebeple, Alarko’dan ayrılıp Coca-Cola İçecek’e geçmek aldığım zor kararlardan bir tanesiydi.

 

Gıda sektöründe ve özellikle tüm süreçlerin çok hızlı işlemesini gerektiren süt ve süt ürünleri alanında çalışmalar yürütüyorsunuz. Sizi diğer sektörlerden ayıran özellikler nedir?

Adrenalin isteyen, durağan bir yapıdan sıkılan, zorlayıcı hedefleri seven, strese dayanıklı herkesi Süt Endüstrisinde çalışmaya davet ediyorum. Hızlı Tüketim Sektörünü, belki kendi içinde de gruplara ayırsalar, biz Ultra (Çok Yüksek) Hızlı Tüketim kategorisine gireriz. Hammaddemiz ve ürettiğimiz ürün, canlı bir ürün. Yüksek miktardaki sütleri, kalitesi ve besleyici özelliğini kaybettirmeden tüketiciyle buluşturuyoruz. Bizim sektörde çok sık kullanılan bir deyim vardır: “Süt endüstrisinde çalışıyorsan, Gıda ve İçecek sektörünün hemen her alanında rahatlıkla çalışabilirsin”. Sürekli dinamik bir sektörde bulunmak, Süt endüstrisi çalışanlarını daha bilgili, daha pragmatik ve daha uzman kılıyor. Ürettiğiniz ürünün insanların sağlığına katkı sağlıyor olması da, biz Süt Endüstrisi çalışanlarını daha da mutlu kılıyor.

 

Ak Gıda’nın Lactalis Grup’la birleşmesi şirketinizi nasıl etkiledi? Global kültürün şirketinizde oturduğunu düşünüyor musunuz?

Lactalis, 18,4 milyar Euro cirosuyla, dünyanın en büyük süt ve sütlü ürünler üreticisi. 80’inin üzerinde ülkede 250’nin üzerinde fabrikası var. Bu bize, 80 ülkenin en iyi uygulamalarına erişme ve Türk halkıyla buluşturma fırsatı veriyor. Lactalis, sadece bizim çalışanlarımızın değil, süt aldığımız, iş birliği yaptığımız çiftçilerin, çiftliklerin de teknik bilgisini geliştiriyor, Türk süt endüstrinin gelişimine katkıda bulunuyor. Çalışma kültürü olarak Lactalis’in etkileri şüphesiz oldu; ancak biz kendi Ak Gıda kültürümüz ile de gurur duyuyoruz. Çünkü, Türkiye’nin en büyük süt şirketi olan Ak Gıda’nın halihazırdaki kültürü, süt endüstrisinde uzman, mücadeleci, glokal ve çevik olmayı teşvik ediyor.

 

Ak Gıda süt ve süt ürünleri sektöründe Türkiye’de hangi konumda? Şu anki konumunuzdan memnun musunuz, daha ileriye gitmek için neler yapıyorsunuz?

Toplam süt ve süt ürünleri pazarında, yani özel markalı (private label) ve markalı ürünler kategorilerini topladığında, pazar lideriyiz. Liderliğimizi pekiştirmek, ürünlerimizi daha geniş coğrafyalardaki tüketicilere sunmak istiyoruz. Bunun için, Lactalis’in 80 ülkedeki bağlantılarını da kullanarak daha fazla süt ve süt ürünleri ihraç edebileceğimizi düşünüyoruz. Bununla birlikte, süt ürünleri alanında yeni lezzetleri, Türk tüketicisi ile buluşturmak için yoğun çalışmalar yapıyoruz.

 

Şirketinizde ne gibi iş olanakları var? Yeni mezunlar kendilerine şirketinizde hangi departmanlarda yer bulabilir?

Ak Gıda, bence her Gıda Mühendisinin ve temel Mühendislik alanında eğitim görmüş her Mühendisin, bir numaralı tercihi olmalı. Bununla birlikte, Ak Gıda’da İhracat’tan Bordro Birimine, Pazarlama’dan, Finans, Bütçe ve Raporlama Birimlerine kadar, sadece büyük şirketlerde görebileceğiniz tüm organizasyonel birimler var. Bu bize çok geniş bir yelpazede eğitim görmüş adaylara iş fırsatı sunabilme imkanı sağlıyor. “Hayata lezzet katmaya var mısın?” sloganı ile çıktığımız yolculuğumuzda, bizimle birlikte çalışmak isteyen kişiler, Kariyer.net, LinkedIn ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizi takip ederek güncel iş ilanlarımıza ulaşabilirler.

 

Çalışma arkadaşlarınızı ve şirketinizde çalışacak insanları nasıl seçiyorsunuz, sizin için eleyici kriterler nelerdir?

Pozisyonun gereklilikleri doğrultusunda; işe alımlarımızda Genel Yetenek, İngilizce testi, kişilik envanteri, vaka analizi uygulamaları yapıyor, yönetici mülakatları gerçekleştiriyoruz. Bizim için en önemli kriter, çalışma kültürümüze ve değerlerimize uyum sağlayacak ve liderliğini yapabilecek adaylara ulaşmayı hedefliyoruz ve kendini görev tarifi ile sınırlamayan, zorlayıcı hedefler ve görevler almaya gönüllü, yaptığı işe performansı kadar yüreğini de koyan, ekibini geliştirerek kariyerini büyütmek isteyen kişileri, Ak Gıda’ya bekliyoruz.

 

Kariyerine gıda sektöründe devam eden / edecek arkadaşlara ne gibi öneriler verebilirsiniz?

Gıda sektöründe ve özellikle de süt ve süt ürünlerinde çalışabilmek raf ömrünün kısa olduğu ürünlerin rafta devamlılığını sağlamak açısından hem mücadeleci hem de çevik olunmasını gerektiriyor. Gıda alanında kazanacakları derin uzmanlıkları ile diğer tüm sektörlerde de başarılı olabilirler. Bu anlamda sektörün dinamiklerini, çıkabilecek problemleri bile bir fırsat olarak görmelerini tavsiye ederim. Ayrıca, daha uzun çalışma saatleri gerektirse de ve stres düzeyini artırsa da, tüm çalışanlara, kendilerini geliştirecek ilave görevler almalarını, bu konuda istekli olmalarını öneririm.